Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 1915 Çanakkale Köprüsü ve 101 kilometrelik Malkara-Çanakkale Otoyolu’nun, son üç yıl içinde Çanakkale Boğazı’nda kesintisiz bir karayolu ulaşımı sağladığını belirtti. Türkiye’nin önemli ulaşım projelerinden biri olan köprünün, Cumhuriyet’in 100. yılına atıfta bulunarak inşa edildiğini ve 2 bin 23 metrelik orta açıklığıyla dünyanın en uzun orta açıklıklı asma köprüsü unvanına sahip olduğunu vurguladı.
1915 Çanakkale Köprüsü: Ulaşımda Devrim
Bakan Uraloğlu, 1915 Çanakkale Köprüsü’nün toplam uzunluğunun 3 bin 563 metre olduğunu, 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleri ile birlikte geçiş uzunluğunun 4 bin 608 metreye ulaştığını açıkladı. Çelik kulelerin 318 metre yüksekliğinde olduğunu ve Çanakkale Zaferi’ni anmak amacıyla bu ölçüde inşa edildiğini belirten Uraloğlu, Seyit Onbaşı’nın hatırasını yaşatmak için eklenen 16 metrelik top mermisi figürleriyle birlikte kulelerin toplam yüksekliğinin 334 metreye çıktığını ifade etti.
1915 Çanakkale Köprüsü, Marmara Otoyol Ringini tamamlayan Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu’nun en kritik noktalarından biri olarak dikkat çekiyor. Bakan Uraloğlu, bu projeyle birlikte Çanakkale Boğazı’nda kesintisiz karayolu bağlantısının sağlandığını ve deniz yolu ile yapılan geçişlerin aksine, yolculuk süresinin sadece 6 dakikaya düştüğünü açıkladı.
Köprü ve otoyol, en modern teknolojilerle donatılmış durumda. Projede kullanılan 225 bin 250 metre uzunluğundaki fiber optik iletişim altyapısı, olay algılama kamera sistemleri, meteoroloji ölçüm istasyonları ve acil çağrı sistemleri sayesinde güvenli bir geçiş sağlanıyor.
Bakan Uraloğlu, 1915 Çanakkale Köprüsü’nün yalnızca bir mühendislik harikası olmadığını, aynı zamanda Türkiye’nin ulusal kalkınma hamlesinin önemli bir parçası olduğunu belirterek, bu projenin ekonomik ve stratejik önemine dikkat çekti.