Moody’s’in ABD devlet tahvillerinin kredi notunu Aaa’dan Aa1’e düşürmesinin ardından dolar değer kaybetti ve bu durum gelişmekte olan ülke para birimlerini izleyen MSCI endeksinin yükselmesine yol açtı.
Yatırımcılar ABD varlıklarından nakit çıkarmaya yönelince euro güçlendi ve Doğu ile Orta Avrupa para birimleri yükselişe öncülük etti.
Dolarda Negatif Görünüm
Deutsche Bank’ın küresel döviz stratejisi başkanı George Saravelos’a göre, ABD hükümeti mali kriz veya resesyona girerse dolar değer kaybetme riskiyle karşı karşıya bulunuyor. Saravelos, doların hem mali kriz hem de resesyon senaryolarında değer kaybedebileceğini belirtiyor ve bu durumu "doların mali kriz yüz ifadesi" olarak tanımlıyor.
Bu yılki ticaret savaşından önce piyasalar dolarda güçlü bir büyüme potansiyeli öngörüyordu ancak Moody’s’in not indirimi ve artan bütçe açıkları dolar üzerinde baskı oluşturdu.
ABD kredi notunun düşürülmesiyle birlikte ABD 10 yıllık tahvil faizleri yükseldi, bu da uzun vadeli borçlanma maliyetlerinin artacağı beklentisini güçlendirdi. Ancak kısa vadeli tahvil faizleri nispeten stabil kaldığı için doların değer kaybı sınırlı kaldı.
Euro/dolar paritesi Moody’s not indirimi sonrasında 1.1290 seviyelerine kadar yükseldi