"Kayınvalide vergisi" veya halk arasında bilinen adıyla "kaynana vergisi", ev sahiplerinin sahip oldukları konutları kira almadan kayınvalideleri veya kayınpederleri gibi belirli akrabalarına tahsis etmeleri durumunda, emsal kira bedeli üzerinden ödemeleri gereken gelir vergisini ifade eder.
Kayınvalide Vergisi Bedeli Nedir?
Gelir Vergisi Kanunu'nun 73. maddesine göre, bedelsiz olarak başkalarının kullanımına bırakılan gayrimenkuller için "emsal kira bedeli" uygulanır. Bu bedel, gayrimenkulün emlak vergisi değerinin %5'i olarak hesaplanır ve bu tutar, kira geliri olarak beyan edilerek vergilendirilir.
Eğer bir ev sahibi, konutunu kira almadan kayınvalidesine tahsis ederse, bu durumda emsal kira bedeli üzerinden gelir vergisi ödemesi gerekmektedir. Bu uygulama, konutun tapusunun kimin üzerine olduğuna bağlı olarak değişir:
Tapu, damadın üzerine ise damat,
Tapu, gelinin üzerine ise gelin, emsal kira bedeli üzerinden gelir vergisi ödemekle yükümlüdür. EKONOMIM
Vergi Beyanı ve Ödeme Süreci
Kira gelirlerine ilişkin gelir vergisi beyannameleri, her yıl belirlenen tarihler arasında verilir ve vergi ödemeleri genellikle iki taksit halinde yapılır. Örneğin, 2025 yılı için kira beyannamesi verme süresi 2 Nisan 2025 tarihinde sona ermektedir.