Küresel Gıda Fiyatlarında Yükseliş

Küresel Gıda Fiyatlarında Yükseliş

Birleşmiş Milletler ve Tarım Örgütü (FAO), nisan ayına ilişkin Fiyat Endeksi verilerini açıkladı. Küresel ölçekte ürünlerinin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişimi izleyen endeks, mart ayına göre yüzde 1 artışla 128,3 puana yükseldi.

02.05.2025 16:00 | Son Güncelleme : 02.05.2025 16:00

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), nisan ayına ilişkin Gıda Fiyat Endeksi verilerini açıkladı. Küresel ölçekte gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişimi izleyen endeks, mart ayına göre yüzde 1 artışla 128,3 puana yükseldi. Bu artış, özellikle tahıl, süt ve et ürünlerinde yaşanan fiyat yükselişlerinden kaynaklandı.

Tahıl fiyatlarında sınırlı artış

Tahıl Fiyat Endeksi, buğday fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle nisanda aylık bazda yüzde 1,2 artış gösterdi. Ancak yıllık bazda bakıldığında, tahıl fiyatlarında yüzde 0,5'lik bir düşüş gözlendi.

Bitkisel yağlarda üretim baskısı fiyatları düşürdü

Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi ise palm yağı fiyatlarındaki gerilemenin etkisiyle yüzde 2,3 azaldı. Güneydoğu Asya’daki başlıca üretici ülkelerde mevsimsel olarak artması beklenen üretimin azalması, fiyatlarda düşüşe yol açtı. Yıllık bazda ise bitkisel yağ fiyatları yüzde 20,7 artarak dikkat çekti. Ayçiçek yağı fiyatlarının ise büyük oranda sabit kaldığı belirtildi.

Süt ürünlerinde rekor artış

Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, Avrupa'da azalan stokların etkisiyle yüzde 2,4 artış gösterdi. Özellikle uluslararası tereyağı fiyatları tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Endeksin yıllık artışı yüzde 22,9 ile dikkat çekici seviyelere çıktı.

Et fiyatlarında istikrarlı talep etkisi

Et Fiyat Endeksi, büyükbaş hayvan eti fiyatlarındaki yükselişle yüzde 3,2 oranında arttı. Bu artış, Avustralya ve Brezilya’da sınırlı ihracatın yanı sıra istikrarlı küresel ithalat talebinden kaynaklandı. Küresel et ticaretindeki dengesizlik, fiyatların yukarı yönlü seyrini destekledi.

Şeker fiyatlarında sert düşüş

Şeker Fiyat Endeksi ise nisan ayında yüzde 3,5 oranında geriledi. Bu düşüşte, küresel ekonomik görünümdeki belirsizliklerin yanı sıra gıda ve içecek sektöründen gelen talep üzerinde olumsuz etkiler yaratacağına dair endişeler etkili oldu.

Sıradaki Haber Yükleniyor