Türk İş İnsanı 7 Bankayı Hortumladı! 300 Milyon Dolarlık Vurgun Sonrası Merkez Bankası Devreye Girdi

Türk İş İnsanı 7 Bankayı Hortumladı! 300 Milyon Dolarlık Vurgun Sonrası Merkez Bankası Devreye Girdi

İş insanı Hüseyin Başaran ve beraberindeki 6 kişinin şüpheli olarak yer aldığı 'nitelikli ' soruşturmasında Bahreyn merkezli 7 yatırım bankasının 300 milyon dolardan fazla dolandırıldığı iddiası yer aldı.

27.03.2025 10:34 | Son Güncelleme : 27.03.2025 10:57

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Bahreyn merkezli 7 yatırım bankasının 300 milyon dolardan fazla dolandırıldığı iddiasıyla ilgili yürüttüğü soruşturmayı tamamladı. İş insanı Hüseyin Başaran ve 6 kişinin şüpheli olarak yer aldığı iddianamede, "Nitelikli Dolandırıcılık" ve "Kara Para Aklama" suçlamaları yöneltildi.

7 Bankayı Dolandırdılar

İddianameye göre, Başaran Yatırım Holding’in sahibi Hüseyin Başaran, eşi Beril Başaran, annesi Şeyda Başaran ve diğer 4 şüpheli, ortak oldukları şirketler aracılığıyla sahte evrak düzenleyerek Bahreynli bankaları dolandırdı. Söz konusu bankaların Türkiye’deki firmalara finansman sağladığı gösterilerek fonlar, aslında Başaran Grubu'nun kendi şirketlerine aktarıldı.

Bahreynli bankalar, kredilerin geri ödenmediğini fark edince İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na 15 Mayıs 2020'de suç duyurusunda bulundu. Ardından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) raporları doğrultusunda şüphelilerin mal varlıklarına el konuldu.

İddianameden

İddianamede, Hüseyin Başaran’ın 2006 yılından itibaren Bahreyn merkezli bankalar ve finans kuruluşlarıyla iş ilişkileri geliştirdiği, 2017 yılında ise Bahrain Middle East Bank (BMB) hisselerinin çoğunluğunu satın aldığı belirtildi. Başaran, BMB aracılığıyla İsviçre ve Almanya merkezli TFC Swiss ve TFC Europe adlı firmaları kullanarak dış ticaret işlemlerine finansman sağlıyordu.

Ancak iddialara göre, bu finansman gerçek müşterilere değil, Başaran Grubu’nun Türkiye’deki şirketlerine yönlendirildi. Kredilerin ödenmemesiyle olay ortaya çıktı ve Bahreyn Merkez Bankası, BMB’nin yönetimine el koyarak Başaran Grubu’na ait yetkilileri uzaklaştırdı.

Hüseyin Başaran’ın Savunması

Şüpheli sıfatıyla ifade veren Hüseyin Başaran, dolandırıcılık ve örgüt liderliği suçlamalarını reddetti. 15 yıl boyunca bankaların sağladığı finansmanı kurallar çerçevesinde kullandığını savunan Başaran, müşteki bankalarla İstanbul'da görüşerek malvarlığını belirten bir iyi niyet mektubu sunduğunu ancak anlaşmazlığın teknik sebeplerle devam ettiğini belirtti.

MASAK raporundaki iddiaları da reddeden Başaran, borç verileriyle ilgili uyumsuzlukların şirketlere ait hesap kayıtlarından kaynaklanabileceğini öne sürdü. 2018’den itibaren yaptığı malvarlığı değişikliklerini ise kızının vefatı nedeniyle duygusal olarak gerçekleştirdiğini, eşine yaptığı aktarımların ise yatırım amacı taşıdığını belirtti. Diğer şüpheliler de suçlamaları kabul etmedi.

Savcılığın Kararı

Savcılığın tespitlerine göre, dolandırıcılık faaliyeti 2006’dan 2021’e kadar tam 15 yıl boyunca sürdü. İddianamede, her bir mağdur banka için şüphelilerin "Nitelikli Dolandırıcılık", "Özel Belgede Sahtecilik" ve "Suçtan Kaynaklanan Mal Varlığı Değerlerini Aklama" suçlarından cezalandırılması talep edildi. Ayrıca adı geçen şirketlere idari para cezası uygulanması istendi.

Sıradaki Haber Yükleniyor