CANLI TV

Türk Lirası Mevduatının Payı 8 Yılın Zirvesinde

Haber | Ekonomi25.11.2024 - 11:00

Merkez Bankası politikaları Türk Lirası mevduat payını 8 yılın en yüksek seviyesine çıkardı. İşte, bankadan yeni adımlar...

Ekonomist Atilla Yeşilada'dan Dolar/TL Tahmini

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) verilerine göre, 15 Kasım'da Türk Lirası mevduatının toplam mevduat içindeki payı yüzde 57,45'e ulaşarak Ocak 2017'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Yabancı para korumalı mevduatın payı %6,82'ye gerilerken, yabancı para mevduatının payı %35,72 seviyesinde kaldı. Böylece Haziran 2022'de %72,81 ile zirve yapan yabancı paraya dayalı mevduatın payı o tarihten bu yana 30,26 puan azaldı.

Türk Lirası mevduat hacmi 10,5 trilyon lirayla tarihi zirveye ulaşırken, toplam mevduat 18,3 trilyon lira olarak hesaplandı.

Merkez Bankası Adımları Basitleştirmeye Devam Ediyor

Bu olumlu rakamların yanı sıra Merkez Bankasının sadeleşme adımları da devam ediyor. Geçtiğimiz haftaki Para Politikası Kurulu toplantısının ardından makroekonomik ihtiyati tedbirlere ilişkin yeni düzenlemeler açıklanırken, Türk Lirasında mevduat payının arttığı vurgulandı.

Mevduat Faizleri Düştü; Aralık Ayında Faiz İndirimi Bekleniyor

Yayımlanan açıklamaya göre, vadesiz ve kısa vadeli (üç aya kadar) TL mevduatlar için zorunlu karşılık oranı yüzde 15'ten yüzde 17'ye çıkarılırken, yabancı para mevduatlar için oran yüzde 5'ten yüzde 4'e düşürüldü.

Ayrıca, kurumsal TL mevduatlarına ilişkin hedef kaldırıldı, döviz korumalı mevduatın liraya dönüştürülmesi ve yenilenmesine ilişkin genel hedef yüzde 75'ten yüzde 70'e düşürüldü.

Merkez Bankası Faiz İndirimine Hazırlanıyor

Bankacılık sektörü kaynakları, bu değişikliklerin kredi faiz oranlarında bir miktar artışa yol açabileceğini ancak esas itibarıyla piyasayı önemli ölçüde etkilemeyecek kararlar olduğunu vurguladı.

Yabancı para korumalı mevduatlardaki önemli düşüş göz önüne alındığında, bu mevduatlar için hedefin düşürülmesi normal bir ayarlama olarak görülüyor. 

Bankacılık sektörü kaynakları, bu değişikliklerin hem faiz indirimine hazırlık hem de döviz piyasasını istikrara kavuşturma çabası olarak yorumlandığını belirtiyor.